Mallorská kuchyně
Úzce souvisí s historií ostrova, ovlivněna tradicemi katalánské, židovské, římské, muslimské, anglosaské, německé i asijské kultury.
Základem je zelenina a olivový olej. Tradiční pokrmy v běžných restauracích často nenajdete, protože je v posledních letech cítit velký vliv především německých a britských turistů, pro které jsou sestavovány jídelní lístky dle jejich vlastní národní kuchyně.
Tradiční mallorské pokrmy:
- Sopas mallorquinas = eintopf – časté kombinace oliv, zeleniny, česneku, podává se v kameninové míse
- tumbet = směs paprik, rajčat, brambor, lilků, vajec, to vše zapečené v troubě
- arrós brut = rýže s masem
- fritt mallorquí = směs smažených ledvin, jater s paprikou a pórkem
- jamón = šunka
- sobrasada = pikantní klobása
- butifarró = kořeněná klobása
- lechona asada = pečené selátko
- llomb amb col = vepřové maso s kapustou a rozinkami
- tapas = stejně jako na pevnině, i zde najdete bohatý výběr z několika drobných chuťovek jako jsou: žampióny, oliheň, grilované papričky, masové kuličky či chorizo
- paella = ačkoliv má svůj původ z pevniny, tak jí najdete téměř v každé místní restauraci
- dále mořské plody či králík
- Pa amb Oli = mallorský chléb s olivovým olejem, rajčetem, šunkou, sýrem, podává se s olivami a vínem
- Empanada = piroh plněný mletým masem nebo rybí směsí s cibulkou
Tradiční mallorské dezerty, sladká pečiva:
- ensaimada = lehká pochoutka ve tvaru šneka, sypaná cukrem
- robiols = plněné tvarohem či marmeládou, mandlový piškot, zmrzlina
- crema catalana = klasický španělský dezert, jedná se o mléčný krém ochucený citrusy
- coca de patata = sladký nadýchaný bochánek z bramborového těsta (typický především pro Valldemossu)