Mallorská kuchyně

Úzce souvisí s historií ostrova, ovlivněna tradicemi katalánské, židovské, římské, muslimské, anglosaské, německé i asijské kultury.

Základem je zelenina a olivový olej. Tradiční pokrmy v běžných restauracích často nenajdete, protože je v posledních letech cítit velký vliv především německých a britských turistů, kterým jsou dělané jídelní lístky dle jejich vlastní národní kuchyně.

Tradiční mallorské pokrmy:

  • Sopas mallorquinas = eintopf – časté kombinace oliv, zeleniny, česneku, podává se v kameninové míse
  • tumbet = směs paprik, rajčat, brambor, lilků, vajec, to vše zapečené v troubě
  • arrós brut = rýže s masem
  • fritt mallorquí = směs smažených ledvin, jater s paprikou a pórkem
  • jamón = šunka
  • sobrasada = pikantní klobása
  • butifarró = kořeněná klobása
  • lechona asada = pečené selátko
  • llomb amb col = vepřové maso s kapustou a rozinkami
  • tapas – stejně jako na pevnině, i zde najdete bohatý výběr z několika drobných chuťovek jako jsou: žampióny, oliheň, grilované papričky, masové kuličky či chorizo
  • paella – ačkoliv má svůj původ z pevniny, tak jí najdete téměř v každé místní restauraci
  • dále mořské plody či králík
  • Pa amb Oli = mallorský chléb s olivovým olejem, rajčetem, šunkou, sýrem, podává se s olivami a vínem
  • Empanada = piroh plněný mletým masem nebo rybí směsí s cibulkou

Tradiční mallorské dezerty, sladká pečiva:

  • ensaimada = lehká pochoutka ve tvaru šneka, sypaná cukrem
  • robiols = plněné tvarohem či marmeládou, mandlový piškot, zmrzlina
  • crema catalana = klasický španělský dezert, jedná se o mléčný krém ochucený citrusy
  • coca de patata = sladký nadýchaný bochánek z bramborového těsta (typický především pro Valldemossu)

 

 

Nenašli jste co hledáte?  Zkuste naše vyhledávače.
Klikněte zde
close-image